Transportera hästar och hundar

Varje år transporteras tusentals hundar och hästar på vägarna. Ibland ska man på utflykt, träning, eller tävling. Andra gånger väntar veterinärbesök. Oavsett var man ska med hunden eller hästen behöver den färdas dit om sträckan är lite längre.

Hitta en bra bil för transporten

Med en bra begagnad elbil kan man transportera både hundar och hästar. Hundar kan i regel åka inne i bilen, men ska man transportera en häst måste man se till att bilen har en dragkrok. Tänk på att gränsen för hur tungt du får dra kan skilja sig mellan olika bilar. Om du har en tung bil kan det krävas att du skaffar en annan körkortsbehörighet för att du ska få dra transporten med din häst i.

Vänj djuren vid transport

Både hästar och hundar måste vänjas vid transport. Till en början räcker det med att djuret är i transporten eller bilen. När det accepteras kan man starta bilen, och först efter det åka en liten, kort tur. Djuret måste känna sig helt tryggt innan man ger sig ut på långa resor och större vägar. Det är också viktigt att djuret vänjs vid annan trafik. Ibland kan särskilt hästar ha väldigt svårt att acceptera en vanlig hästtransport och då kan en lastbil vara ett bättre val för att hästen ska åka lugnt.

Att tänka på under körning

När du transporterar häst eller hund är det enormt viktigt att man kör lugnt. En häst har inte helt lätt att hålla balansen i en transport och har man otur kan den ramla omkull. Även en hund kan bli åksjuk om man kör för fort eller svänger för snävt. Ska du köra lugnt måste du också stanna till och låta hunden eller hästen äta och dricka. För väldigt långa resor är en hästlastbil mycket praktiskt då den nästan blir som en box för hästen. Tänk också på att det inte får bli för varmt för djuret under transporten, eller för kallt på vintern.

Säkerhet och regler

När det gäller transport av hästar och hundar finns det en hel del regler man måste sätta sig in i. Du måste till exempel se till att djuret åker säkert. Hundar ska sitta i bur eller i ett särskilt bälte. Hästen ska vara uppbunden i en tillräckligt stor transport eller lastbil. Du som förare har ansvar för att se till så alla regler följs och så att djuret åker så säkert som möjligt.

Hundar och kollektivtrafik

En häst är omöjlig att ta med sig på tåg eller i bussar, men hundar brukar gå bra. Det kan dock variera mellan olika linjer och fordon. Det är dock viktigt att hunden inte blir aggressiv eller gör sina behov i färdmedlet. Det krävs också att hunden vänjer sig vid kollektivtrafik. Hunden måste acceptera att åka bland andra människor, och kanske även med andra djur. Om man inte har en egen bil kan det ibland vara ett måste att ta med sig hunden i kollektivtrafik om hunden måste till veterinär eller liknande. Se därför till att vänja den redan från början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *