En häst är ett fyrbent djur som används i många olika sporter nuförtiden. Det finns många olika hästraser och alla har ett unikt utseende. Förr i tiden levde hästarna vilt och var då vildhästar, men i dagens läge kan du hitta hästar i en hage lite överallt. Vem som helst kan äga en häst men man bör veta om att det kostar en del och hästar kräver väldigt mycket motion. Nu kommer du att få läsa mer om hästar och olika hästraser.

Olika hästraser

Det finns som sagt väldigt många olika hästraser och alla har ett unikt utseende. Du kommer nu att få läsa om de allra vanligaste hästraserna.

Varmblod

Varmblod är en ras som delas in i två olika kategorier, halvblod och fullblod, du kan läsa mer om dessa på wikipedias hemsida. Denna ras är framavlad till kör och ridhäst, varmbloden används dock mest som travhästar. Det är oftast varmblod som du ser på travbanan och om du spelar på hästar är det oftast ett varmblod du spelar på. Ett varmblod är en korsning mellan kallblodshäst och fullblodshäst, men i dagens läge är ett varmblod en korsning mellan varmblod och fullblod eller varmblod och varmblod.

Arab

Arab är en hästras som har ett lite annorlunda utseende mot till exempel varmblodet. Araben är oftast mindre än varmblodet och har en lite mer ”båg-formad” kropp. Arabiskt fullblod används oftast som ridhäst då de har väldigt jämna och fina gångarter.

Hästens användningsområde

Hästar användes förr i tiden för att dra tunga saker och köra runt på människor innan bilarna fanns. Du har säkert hört talas om häst och vagn? Det är en häst som har en vagn fastspänd bakom sig, förr i tiden transporterades som sagt människor i vagnen bakom hästen.

I dagens läge har vi människor hästar som ”husdjur” och de används som ridhästar och travhästar. Travhästarna tävlar i trav vilket innebär att hästen har en vagn fastspänd bakom sig och sedan kör en kusk hästen i ett travlopp, en kusk är en person som tränar och tävlar hästar inom travsporten. Du som åskådare kan tävla på hästar, vilket innebär att du gissar på vilken häst som kommer vinna och så vidare.

Ridhästar används också i olika tävlingar, till exempel i hopptävlingar och dressyrtävlingar. En hopptävling är en tävling där hästen ska hoppa över många olika hinder med en ryttare på ryggen, en ryttare är en person som rider på hästen, antingen för att träna hästen eller för att tävla med hästen. En dressyrtävling innebär att hästen gör olika rörelser och har kontrollerade gångarter.

En häst har vanligtvis tre gångarter, skritt, trav och galopp, men islandshästen har en ytterligare gångart som kallas för tölt, en häst kan alltså ha max fyra gångarter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *