Hur kontrolleras hästar och hundar?

Oavsett om man håller på med hästar eller hundar är det viktigt att man har kontroll över sitt djur. För den som inte är helt insatt kan det dock vara lite oklart hur den här typen av djur egentligen kontrolleras. Hur kan ett barn till exempel hålla kontroll på en stor häst?

Hästens tyglar och bett

När man rider eller leder hästen och den har ett träns med bett från Fager https://www.hestbolaget.se/varumarken/fager-bits/ i munnen används bettet och tyglarna för styra och bromsa hästen. Bettet trycker mot de känsliga, tandlösa partierna i hästens mun när ryttaren tar i tyglarna och genom det vet hästen åt vilket håll den ska svänga. Om bettet dras bakåt är det dags för hästen att stanna, eller att minska hastigheten. Självklart kan hästen helt ignorera signalerna om den vill.

Annan hjälp som styr hästen

Det är inte bara genom tyglarna man styr hästen. Man kan också kontrollera den genom rösten, benen och vikten. Lutar sig en ryttare lite bakåt och sitter i sadeln saktar hästen av, när ryttaren smackar höjs hastigheten. Ju duktigare ryttare man blir, desto mindre syns de signaler man ger till hästen. För många kan det då se ut som att ryttaren egentligen inte gör något och att hästen gör allt på egen hand.

Kopplet håller hunden nära

Om man har en hund är ett koppel en del av utrustningen. Hunden bör alltid vara kopplad när man går på promenad med den. Det är kopplet som gör att hunden inte kan smita iväg på egna upptåg, och det kan också förhindra allvarliga olyckor där hunden, andra djur eller människor skadas eller omkommer. Koppel finns i flera varianter, en del av dem är kortare och av läder, andra koppel är upp emot tio meter långa och används ofta i skogen och när man tränar med hunden.

Styra hunden med röstkommandon

Förutom koppel kan man också styra hunden med röstkommandon. En av de första sakerna man bör lära sin hund är att den kommer när man ropar på den. Man kan också lära hunden röstkommandon som sitt, ligg och en hel del annat. Att lära hunden röstkommandon är nyttigt och roligt för båda parter.

Att tappa kontrollen över djuret

Då och då händer det att man tappar kontrollen över djur. Inom ridsport har man i regel staket som stoppar hästen om man till exempel skulle ramla av, men är man ute i skogen saknas det. Tappar man kontroll över sin hund och den biter någon annan kan polisen blandas in och då riskerar man att hunden tas om hand eller blir avlivad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *