Häst- och hundvakt när man är bortrest

Hästar och hundar är relativt vanliga djur och de är trevliga vänner. Men som djurägare måste man vara beredd på att ta allt ansvar för djuret när man skaffar det och med det kommer också skyldigheten att ha någon som ser efter djuret om man måste resa bort.

Hitta en ansvarig djurpassare

Det är klokt att redan i god tid innan resan finna någon eller några som kan passa djuret medan man är borta. Det går att hitta en hundvakt i Stockholm genom olika sajter online, eller genom att annonsera i lokaltidningar. Om man inte vill ha en helt okänd person som passar djuren kan man även fråga runt bland familj och vänner om någon kan tänka sig att ta hand om hunden eller hästen. Hur som kan det vara bra att låta personen och djuren lära känna varandra innan det är dags för ägaren att resa bort. På så sätt vet personen som vaktar djuren vad de kan reagera på, och hur personen ska agera om något sker.

Att vakta djur

Om man tar på sig ansvaret att vakta någon annans djur medan ägaren är på semester gäller det att man verkligen vet vad man ger sig in på. Det är viktigt att man har koll på vilket ansvar det innebär, och på vad man faktiskt ska göra när man tar hand om djuret. Är det en häst som ska passas kanske den ska ridas, hämtas i hage och mycket annat. Se också till att du har koll på vad du ska göra om hästen eller hunden blir sjuk och måste till veterinären eller om djuret rent av avlider. Vem tar kostnaderna för det?

Viktigt att tänka på som djurägare

När du som djurägare ska resa bort och låta någon annan passa dina djur är det ett par saker som är viktiga att ha koll på. Hur reagerar ditt djur på främmande personer? Behöver du skriva upp en lista över saker som ska göras med djuret varje dag eller har personen koll på sådant? Fundera också över hur gammal den som passar djuren ska vara. Ibland kan det vara frestande att låta unga personer eller barn vakta djuren, och de är i regel lite billigare att anlita men i många fall är de inte redo att ta allt ansvar. Känner du en ungdom som är ansvarstagande kan det vara okej, men se till att barnets föräldrar också står bakom beslutet att passa djuren.

Klarar sig djuren utan någon som passar dem?

Nej, varken hundar eller hästar klarar sig ensamma under flera dagar. En hund måste rastas minst var 6-8 timme och en häst ska ses till samt fodras flera gånger varje dag. Ska du resa bort är alltså en djurvakt ett måste.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *