Aktivering av din häst och hund

Utöver den vanliga motionen och träningen finns det många sätt att aktivera din häst och hund. I denna artikel får du några kreativa tips på hur du kan göra vardagen lite roligare för dina djur. Visste du till exempel att du kan använda klösträd till hästen och hunden?

Vikten av aktivering

Om din häst eller hund verkar rastlös, okoncentrerad eller nedstämd kan det vara berikning i vardagen som fattas. Berikning innebär att hunden får lov att vara hund, alltså få utlopp för sitt naturliga beteende. Det är även oerhört viktigt för hästar. Även om vi motionerar och tränar våra djur mår de ännu bättre av att dessutom få göra sådant som är naturligt för dem.

Klösträd

Genom att tänka utanför boxen kan du hitta massor av roliga leksaker och tillbehör för att berika vardagen för dina fyrbenta vänner. Klösträd för katter är ett exempel på ett sådant tillbehör. Med lite fantasi går dessa faktiskt utmärkt att använda till häst och hund! De flesta som har haft valp kan nog intyga att de gärna gräver och gnager mot väggar, stolsben och annat. Istället för att bara förbjuda beteendet kan du låta valpen eller hunden få utlopp för sitt behov av att gräva och gnaga genom att lägga själva rullen från ett klösträd mot en vägg. Att gräva och gnaga mot den blir minst lika uppskattat som av katten som gillar att klösa. Du kan även låta hunden leka med rullen från klösträdet löst på golvet.

Till hästar

Forskning pekar på att hästar mår bättre på lösdrift jämfört med att vara uppstallade på box. Som hästägare kan du dock hjälpa till med berikningen oavsett om din häst bor på lösdrift eller på box om nätterna. Även här kan ett klösträd vara till användning! Sätt fast rullen från ett klösträd på väggen i boxen eller ligghallen och din häst kan klia sig gott mot den. Du kan även sätta fast ett helt klösträd i golvet som hästen kan klia sig mot, förutsatt att det finns tillräckligt med utrymme.

Target till både häst och hund

Du kan också använda ett klösträd som target i träningen med din häst. Som handtarget om det är ett väldigt litet och lätt klösträd, annars passar ett normalstort eller stort klösträd utmärkt som marktarget. Target är ett föremål som hunden eller hästen lär sig att nudda vid, med nosen/mulen eller med tassarna/hovarna. För att lära djuret detta gäller det att först och främst belöna, till exempel i form av godis, så fort djuret nuddar targeten. När hunden eller hästen sedan förstått grejen kan targeten användas vid lastning på hästtransport, för att locka fram olika rörelser, göra tricks med mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *