Det finns väldigt många olika tävlingar som din hund eller häst kan vara med i. Om du har en häst kan den tävla i bland annat trav, hoppning och dressyr, men det krävs självklart mycket träning. Om du har en hund kan din hund tävla i bland annat agility eller vara med på en utställning. Här kommer du att få läsa om de olika tävlingar som finns för hundar och hästar.

Tävlingar för hästar

Hästar kan som sagt tävla i bland annat trav, hoppning och dressyr men oftast är det till exempel varmblod som tävlar i trav, om ett varmblod tävlar i trav kallas hästen för travhäst.

Trav

När din häst tävlar i trav springer den ett lopp runt en travbana och tävlar mot andra hästar. Det är flera stycken hästar med i varje lopp, hästen springer alltså inte runt banan ensam. Den häst som kommer först fram till mål vinner och oftast finns det en vinstsumma. Du som åskådare kan spela på trav genom att ”tippa” på vilken placering hästarna kommer att få i loppet.

Hoppning

De allra flesta hästraser kan tävla i hoppning, men det krävs en del träning för att hästen ska kunna prestera bra i en hopptävling. Om du och din häst är med i en hopptävling tävlar ni mot andra, men inte på samtidigt. Ni ska ta er igenom en bana med hinder på så snabb tid som möjligt.

Tävlingar för hundar

Det finns några få tävlingar för hundar till exempel hundutställning, nu kommer du att få läsa om hundutställningar.

En hundutställning är en ”skönhetstävling” för hundar. På en hundutställning bedömer domare hundens utseende och ställning. För att komma långt i en hundutställning behöver hunden bland annat tvättas och borstas innan utställningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *